Don Luca

Don Luca
Instagram

Don Luca is sinds eind jaren 90 een van de meest toonaangevende artiesten uit Genk. Don Luca, né Gianluca Nobile, kleinzoon van Italiaanse gastarbeiders, wist op jonge leeftijd het hiphopgenre een eigen draai te geven. Dat deed hij door de Genkse citétaal te introduceren als de norm bij zijn inspirerende lyrics. Don Luca stond aan de wieg van verschillende Genkse hiphopgroepen zoals ODC CRU, Balanz, 3600, N.O.M. en Ganz G’flipt.

Door de jaren heen, ging Don Luca door verschillende hoogtepunten. Denk maar aan releases met Marmalade Productions zoals ‘Luistermuziek’, of zijn samenwerkingen op albums zoals ‘Bosbessen Marmalade’ en ‘Bitterzoet’. Het zijn echter songs zoals ‘Zwart Goud’ en ‘Wa Make?’ die de virtuositeit, authenticiteit, humor, warmte en visie van Don Luca benadrukken.

Muzikaal blijft Don Luca steeds op scherp staan. In 2019 haalde hij de grote podia van Pukkelpop, Muziekodroom en Genk On Stage met het hiphopcollectief Goeie Jongens. Maar ook solo weet Don Luca zijn mannetje te staan.

In 2020 schiet Don Luca met scherp met zijn album ‘C Mij Da’, overigens het eerste album dat verschijnt op het Goeie Jongens-label. De titeltrack wordt voorzien van een geslaagde lockdown video. Het album is een nieuw hoogtepunt in zijn carrière en brengt hem ook dichter samen bij co-producer Djalu. Dat zorgt voor nieuwe samenwerkingen met in oktober 2020 de single ‘Amaro Del Capo’. Eind 2020 pak Don Luca nog uit met het atypische ‘Rode Draad’ dat hij samen met Jazz Brak (STIKSTOF) en Genks talent Loredana Amendola inblikte.

Ondertussen staat met ‘DON & CAPO’ alweer een nieuw album klaar om gedropt te worden. Het is een volledige samenwerking geworden tussen Don Luca en Djalu. De plaat verscheen op 2 juli 2021 via Goeie Jongens.

En dan zwijgen we nog over de veelzijdigheid van deze artiest. Naast rapper, acteerde hij ook in ‘Marina’, producet hij muziek en staat hij bekend om zijn strakke letteringkunst.

Horen & zien

Meer op:

goeie jongens op spotify
goeie jongens op apple music
goeie jongens op deezer